Det här ljuvligt kladdiga receptet på kladdkaka har jag komponerad ihop själv. Tillsammans med löst vispad grädde är den helt oemotståndlig.
Tid: 20 minuter + tid i kylskåpet
Portioner: 6 portioner
Ingredienser:
125 g smör
75 g mörk choklad (55%)
120 g (2 st) ägg
200 g (ca 2,25 dl) strösocker
90 g (1,5 dl) vetemjöl
15 g (2 msk) kakao
2 krm fint havssalt
1 krm äkta vaniljpulver
Gör så här:
- Sätt på ugnen på 175 grader C.
- Smörj en springform, ca. 24 cm i diameter, och lägg ev. bakplåtspapper i botten (på så sätt är det lättare att flytta bottnen till ett tårtfat).
- Smält smöret försiktigt i en kastrull utan att det börjar bubbla. Ta kastrullen från plattan.
- Finhacka chokladen och vänd ner den i det varma smöret. Rör tills all choklad smält.
- Rör ägg och strösocker i en bunke, använd en sked.
- Blanda övriga torringredienser i en separat bunke.
- Sikta ner torringredienserna i äggblandningen.
- Rör ner smör- och chokladblandningen och rör precis till en jämn smet.
- Fördela smeten jämnt i formen.
- Grädda kladdkakan mitt i ugnen 10-15 minuter.Kakan ska va lite fast i kanterna men kladda i mitten.
- Låt kakan svalna i rumstemperatur och ställ sedan in i kylskåp att kallna helt, gärna under natten.
Servering: Servera kladdkakan med löst vispad grädde.
Tips! Gör glass med bitar av kladdkakan!
Förvaring: Förvaras i kylskåp 2-5 dagar eller i frysen där den håller minst 2 månader.
Omdömen: Jag, mamma och min lillasyster har smakat och vi tycker alla mycket om den.