Evas banankaka


Mat och Enköping 083 (2)

Eva är min pappas moster och hon ligger bakom det här underbara receptet (tror jag i alla fall 😉 )

Tid: 1 h 15 minuter varav 30 minuter arbete

Portioner: 10-12 bitar (en kaka 24 cm i diameter)

Ingredienser:

150 g smör

365 g banan (3-5 st)

75 g (1 dl) farinsocker

180 g (2 dl) rörsocker strö (råsocker)

130-140 g ägg (2 st)

300 g (5 dl) vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

1 tsk salt

1,5 tsk ingefära

0,75 tsk muskotnöt

ev. 1 tsk kanel

2 tsk vaniljsocker

Smör

Ströbröd

Florsocker

Gör så här:

  1. Sätt på ugnen på 200 grader.
  2. Halvsmält smöret i kastrull (med halvsmält menar jag allt smöret ska bli mjukt och bara att delar av det ska smälta). Ställ undan smöret att svalna.
  3. Smöra och bröa en springform, 24 cm i diameter.
  4. Skala och mosa bananerna med en gaffel.
  5. Vispa smör och socker poröst.
  6. Vispa ner ett ägg åt gången.
  7. Blanda torringredienserna väl i en separat skål.
  8. Vispa försiktigt ner torringredienser och banan lite pö om pö.
  9. Fördela smeten i den bröade formen.
  10. Grädda banankakan i nedre delen av ugnen 35-45 minuter tills den inte kladdar på provstickan. Täck kakan med aluminiumfolie när den fått önskad form, efter ca 20 minuter.
  11. Låt banankakan svalna i formen innan den försiktigt flyttas (inte vänds) till ett serveringsfat.
  12. Pudra kakan med florsocker precis innan servering.

Servering: Servera kakan ljummen eller kall som den är eller med lite löst vispad grädde (gärna lätt kryddad).

Tips! För en inte riktigt lika söt kaka kan mängden socker minskas till 50 g farinsocker och 150 g råsocker.

Förvaring: Förvara banankakan med formen som lock i rumstemperatur 4-5 dagar.

Omdömen: Alla tycker om den och mamma ÄLSKAR den.

Kommentera här och låt mig veta vad du tycker och tänker! :)