Favoritlax i ugn är en enkel och supergod laxrätt som min mormor gör. Körsbärstomaterna på toppen blir en riktig delikatess.
Tid: 40 minuter
Portioner: 4 portioner
Ingredienser:
4 st laxfiléer à 125 g
1 st citron
Salt
Citronpeppar
Klippt eller finhackad dill
3 dl matlagningsgrädde
Körsbärstomater eller andra småtomater
Matfett till formen
Gör så här:
- Sätt på ugnen på 225 grader C.
- Smörj en inte allt för stor ugnsform och lägg i laxen.
- Pressa över citron, salt och peppra med mycket citronpeppar. Lägg över rikligt med dill.
- Grädda laxen i ugnen 10 minuter mitt i ugnen.
- Snitta under tiden tomaterna, detta för att de inte ska spricka i ugnen.
- Ta ut laxen ur ugnen och slå över grädden. Sprid ut tomaterna lite snyggt.
- Grädda laxen ytterligare 10-20 minuter i mitten av ungen tills den är genomstekt. Ös några gånger under tillagningen.
Servering: Servera med kokt pressad potatis och grönsaker.
Tips! För att göra rätten till flera (6 pers) kan man använda en hel laxfilé på 1 kg. Skölj skinnsidan och lägg skinnsidan nedåt i formen.
Förvaring: Rester kan förvaras i kylskåp 3-4 dagar.
Omdömen: Jag, mamma och pappa tycker mycket om den här laxen.