Färskost grundrecept


Det är lätt att köpa färdig färskost men faktiskt inte så mycket svårare att göra egen – det tar bara lite tid. Bäst av allt är att du sedan kan smaksätta färskosten med vad du vill!

Tid: ca. 4 timmar (varav 20 minuter arbete)
Portioner: ca. 5 dl färskost

Ingredienser:
1 liter filmjölk (jag använda mellanfil)
3 dl gräddfil
Salt

Gör såhär:

  1. Häll filmjölk och gräddfil i en kastrull.
  2. Värm under omrörning till 50 grader C eller tills det börjar ryka. Värm blandningen lite försiktigt på mellanhög värme.
  3. Förbered två eller tre trattar som du ställer i varsina bägare. Lägg sedan ett kaffefilter i varje – tejpa eventuellt fast det om det inte vill sitta på plats.
  4. Fördela den varma färskosten i trattarna.
  5. Låt allt stå i kylskåp i 3-4 timmar så att vasslen (vätskan) får rinna av.
  6. Salta och smaksätt med valfri smaksättning.
Servering: Bre färskosten på bröd eller salta kex.
Tips! Vasslen är god att använda i brödbak – spara och använd!
Förvaring: Förvara färskosten väl inplastad i kylskåp i upp till en vecka.
Omdömen: Jag och mamma smakade och tyckte det var riktigt gott.
Annonser

Kommentera här och låt mig veta vad du tycker och tänker! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s