Hamburgare


Hamburgare går att köpa på snabbmatsställen nästan överallt men hemmagjorda är enligt mig alltid godast. Den här satsen ger ca. 10 st burgare, det gör inget om inte alla går åt då de är goda att äta också dagen efter. Hamburgarna går både att grilla och steka, om de steks steks de med fördel i grillpanna.

Tid: 30 minuter
Portioner: 10 st burgare à 65 g

Ingredienser:
650 g nötfärs
drygt 1,5 dl vatten
drygt 1,5 tsk salt
knappt 1 krm malen svartpeppar

Tillbehör:
Hamburgerbröd, ex. Korvbrödsbagarns Frisco eller Havre & dinkel (om du inte bakar eget vill säga)
Ostskivor, t.ex. cheddar
Grillade rödlöksringar (se recept här)
Skivad gurka
Skivad tomat
Hamburgerdressing (se recept på min egna hamburgerdressing här)
Ketchup
Stekt ägg
Inlagda rödbetor

Gör såhär:

  1. Sätt på grillen om du ska grilla hamburgarna. Hamburgarna grillas direkt.
  2. Blanda nötfärsen med vatten, salt och peppar i en bunke. Se till att kryddorna fördelas jämnt i köttfärsen, använd exempelvis en trägaffel att blanda med.
  3. Fukta en stor skärbräda som du använder som underlag. Forma 10 st lika stora hamburgare, ca. 1,5 cm tjocka. Gör en liten fördjupning med en sked i mitten av varje burgare, detta för att inte burgarna ska krympa under tillagningen.
  4. Steka hamburgarna: Hetta upp en stek- eller grillpanna. Om du använder grillpanna penslar du pannan med rapsolja och om du använder stekpanna häller du bara i en skvätt rapsolja i panna. Stek hamburgarna i omgångar om de inte får plats i pannan. Stek hamburgarna på ganska hög värme några minuter på varje sida. Vänd när de fått en fin yta och grillränder (om du använder grillpanna). Burgarna är klara när de är precis genomstekta.
  5. Grilla hamburgarna: Grilla helst alla burgare samtidigt. Grilla dem direkt med locket stängt så mycket som möjligt. Burgarna vänds efter ca. 10 minuter när de lossnar från gallret och har fina grillränder. Grilla burgarna i ytterligare ca. 4 minuter tills de är precis genomstekta. Lägg eventuellt på en skiva ost på varje burgare och låt smälta innan burgarna avlägsnas från grillen.
  6. Servera hamburgarna med tillbehören och låt var och en montera sin egen hamburgare efter tycke och smak.
Servering: Serveras till några av ovanstående tillbehör.
Tips! Rosta gärna hamburgerbröden precis innan servering. Om du grillar hamburgarna kan du rosta bröden på grillgallret sista minuterna av burgarnas grilltid. Steker du hamburgarna kan du antingen rosta bröden i stekpannan eller i brödrost. Pensla ev. brödet med smält smör innan du rostar brödet på grillen eller i stekpanna.
Ha gärna några extra hamburgerbröd i frysen så är det bara att tina upp när du känner för hamburgare eller när det blir fler burgare kvar än bröd.
Förvaring: Rester plastas in och förvaras i kylskåp. Hållbarhet 3-4 dagar. Burgarna är goda både kalla som pålägg och uppvärmda till bröd, pasta eller potatis.
Omdömen: En rätt som alla i familjen uppskattar.
Annons

Kommentera här och låt mig veta vad du tycker och tänker! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s