Rabarberkladdkaka


Den här kladdiga sockerkakan med rabarber är alldeles utmärkt på sommaren. Rabarberkladdkakan går också jättebra att variera med andra bär.
1 kaffekopp = ca. 1,5 dl

Tid: 1 timme 35 minuter varav 30 minuter arbete
Portioner: 1 kaka ca. 25 cm i diameter
Ingredienser:
240 g rabarberstjälkar eller andra bär
150 g smör
2 st ägg
2 kkp (kaffekoppar) strösocker
2 kkp vetemjöl
2 msk strösocker
Smör till formen
Ströbröd till formen
Gör såhär:
  1. Sätt ugnen på 175 grader C.
  2. Smöra och bröa en springform, ca. 25 cm i diameter.
  3. Bryt av rabarberbladen och skala och skölj rabarberstjälkarna. Skär stjälkarna i ca. 2 cm långa bitar.
  4. Smält smöret på låg värme i en kastrull, var försiktig så att inte smöret börjar bubbla.
  5. Knäck äggen i en bunke och tillsätt sockret under vispning med elvisp. 
  6. Fortsätt vispa för hand med stora tag med ballongvisp tills smeten är vit och riktigt porös. När du slutar vispa ska det bildas bubblor i smeten.
  7. Tillsätt mjölet i omgångar under försiktig omrörning med slickepott.
  8. Rör försiktigt ner det smälta smöret och fortsätt röra försiktigt till en jämn smet.
  9. Häll smeten i den smorda och bröade springformen.
  10. Fördela rabarbern jämnt över kakan och tryck ner bitarna något. Strö över sockret.
  11. Grädda på nedersta falsen i 40-50 minuter (det tog 44 minuter för mig). Kakan ska vara lite kladdig i mitten men fastare mot kanterna och ha en lätt gyllene färg.
  12. Låt  kakan svalna i formen.
Servering: Serveras som den är.
Tips! Variera gärna genom att byta ut rabarbern mot t.ex. krusbär, körsbär, äppelklyftor eller skivade jordgubbar.
Förvaring: Förvaras lufttätt i rumstemperatur eller inplastad i kylskåp. Förvaras kakan i kylskåp får den en god seg konsistens.

Omdömen: Alla tyckte mycket om rabarberkladdkakan – samtliga tog mer. 🙂

Annons

Kommentera här och låt mig veta vad du tycker och tänker! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s