Rolls är vitt portionsbröd som ser ur lite som svampar. Rolls gräddas i små metallformar som gör att de ”växer” på toppen – precis som muffins. Receptet är från min farmor och har alltid rykande åtgång.
Tid: ca. 1 timme 10 minuter varav 30 minuter arbete
Portioner: ca. 18 st bröd
Ingredienser:
1/2 dl smält smör (ca. 50 g)
2 dl potatisvatten
50 g jäst för matbröd
2 st ägg
1/2 tsk salt (drygt)
1 tsk strösocker
ca. 7 dl vetemjöl (ta lite mer om det behövs)
Matfett till formarna
Du behöver:
18 st små bakformar i metall, mina är 3,3 cm höga och 5,5 cm i diameter på det största stället. Det går även bra med lite fastare muffinsformar.
Gör såhär:
- Pensla formarna med matfett.
- Smält smör i en kastrull på spisen.
- Blanda ner potatisvattnet och värm till 37 grader C.
- Smula jästen i en bunke. Häll över lite av det ljumma degspadet och rör ut jästen med t.ex. en slickepott.
- Rör ner resten av degspadet.
- Knäck i äggen och tillsätt socker, salt och mjöl. Håll degen lätt och var försiktig med mängden mjöl – ta hellre för lite mjöl från börjar och tillsätt mer mot slutet.
- Arbeta degen med en elvisp med degkrokar eller fem minuter med köksmaskin . Det behövs inte så mycket, degen ska bara gå ihop och gå att rulla utan att kladda.
- Dela upp degen i 36 bitar. Rulla små runda bollar av degen och sätt dem två och två i de smorda formarna.
- Låt rollsen jäsa under bakduk i ca. 30 minuter.
- Sätt på ugnen på 250 grader C.
- Grädda rollsen mitt i ugnen i 5-10 minuter. Rollsen är färdiggräddade när de fått fin lätt gyllene färg och det går att sticka ner en potatissticka utan att den blir kladdig.
- Pensla de färdiggräddade rollsen med kallt vatten och låt svalna under bakduk. Ta ut dem ur formarna när de svalnat något eller så fort det går.
Servering: Serveras nygräddade med smör och ost.
Tips! Om du inte har potatisvatten går det bra med vanligt vatten – tillsätt då lite mer salt.
Tillsätt mer mjöl om degen är för kladdig – men var försiktig så att du inte tar för mycket då rollsen lätt blir torra. Degen ska precis gå att forma utan att kladda.
Pingback: Fisksoppa | Mat och baktankar