Den här kladdiga kladdkakan proppad med daim är en riktig fullträff som passar till allt från barnkalaset till en lite finare dessert.
Tid: 30 minuter + minst 1 timme i kylskåp
Portioner: 6 portioner
Ingredienser:
125 g smör
75 g mjölkchoklad
2 st ägg
2,25 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
1 krm äkta vaniljpulver
2 krm fint havssalt
2 msk kakao
100 g daim (ungefär 2 st pkt dubbeldaim)
Gör så här:
- Sätt på ugnen på 175 grader C.
- Smörj en springform, ca. 24 cm i diameter, och lägg ev. bakplåtspapper i botten (på så sätt är det lättare att flytta bottnen till ett tårtfat).
- Smält smöret försiktigt i en kastrull utan att det börjar bubbla. Ta kastrullen från plattan.
- Finhacka chokladen och vänd ner den i det varma smöret. Rör tills all choklad smält.
- Grovhacka daimen.
- Rör ägg och strösocker i en bunke, använd en sked.
- Blanda övriga torringredienser i en separat bunke.
- Sikta ner torringredienserna i äggblandningen.
- Rör ner smör- och chokladblandningen och rör precis till en jämn smet.
- Fördela smeten jämnt i formen. Fördela daimen jämnt över kakan.
- Grädda kladdkakan mitt i ugnen 10-15 minuter.Kakan ska va lite fast i kanterna men kladda i mitten.
- Låt kakan svalna i rumstemperatur och ställ sedan in i kylskåp att kallna helt, gärna under natten.
Servering: Servera kladdkakan med löst vispad grädde eller vaniljglass.
Tips! Att kladdkakan står i kylskåp under natten ger en kladdig och underbart seg kladdkaka.
Förvaring: Förvaras i kylskåp 2-5 dagar eller i frysen där den håller minst 2 månader.
Omdömen: Riktigt populär på klassmiddagen!