Järpar


Järpar påminner om köttbullar men är avlånga. Där slutar egentligen olikheterna men för mig har järpar en lite annan kryddning och serveras alltid med gräddsås istället för brunsås.

Tid: 40 minuter
Portioner: 4 portioner (ca. 16 järpar)

Ingredienser:
600 g nötfärs
1 dl havregryn
1 st liten gul lök
1 st ägg
1 dl grädde
0,75 dl vatten
1 msk oxfond
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Gör så här:

  1. Sätt på ugnen på 200 grader.
  2. Blanda havregryn, vatten och grädde i en stor skål. Låt svälla ca. 10 minuter.
  3. Skala och finriv röken.
  4. Blanda alla ingredienser i skålen med havregryn.
  5. Forma färsen till ungefär 16 avlånga järpar.
  6. Hetta upp en stekpanna med smör.
  7. Bryn järparna gyllene runt om.
  8. Klicka i smör i en ugnsform eller långpanna. Lägg i de brynta järparna.
  9. Laga klart järparna i ugnen 10-15 minuter.

Servering: Servera med kokt potatis, gräddsås, rårörda lingon och en grönsallad.

Tips! En gräddsås med plommon passar också bra till järparna.

Förvaring: Rester kan förvaras i kylskåp 2-3 dagar.

Omdöme: Alla tyckte om järparna.

Annons

Kommentera här och låt mig veta vad du tycker och tänker! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s