Potatis- och purjolökssoppa


Massa mat, födelsedag, bilduppgift och cyckel 344

Min mormor bjuder ofta mig och min syster på den här soppan och den är lika ljuvlig varje gång. Om man inte vill ha den vegetarisk kan man skiva ner lite långkorv mot slutet och byta ut grönsaksbuljongen mot hönsbuljong.

Tid: 30 minuter
Portioner: 4-5 portioner

Ingredienser:
ca 600 g (4-6 st) potatisar
ca 400 g (1 st stor eller 2-3 mindre) purjolök
ca 100 g (1 st) gul lök
1,5 msk matfett till stekning
1 liter vatten
2 st grönsaksbuljongtärningar
1-2 dl grädde
Salt
Vitpeppar
ev. vitlökspulver
Dill eller persilja, finhackad

Gör så här:

  1. Skala och tärna/skiva potatisen ganska tunt.
  2. Skiva purjolöken tunt.
  3. Skala och finhacka den gula löken.
  4. Hetta upp en stor kastrull med matfettet.
  5. Fräs potatisen, purjolöken och gullök tills det fått lite färg.
  6. Häll i vattnet och tillsätt buljongen.
  7. Låt soppan koka på medelvärme under lock i 15-20 minuter tills potatisen är sönderkokt.
  8. Vispa soppan med ballongvisp så att potatisen slås sönder.
  9. Spetsa soppan med lite grädde.
  10. Smaka av med salt, kryddor och kryddgrönt.
Servering: Servera soppan varm eller ljummen tillsammans med ett gott mjukt bröd.
Tips! Om man vill ha en slät och tjockare soppa kan man mixa soppan innan man tillsätter grädden. Dessutom kan grädden då bytas ut mot crème fraiche.
Förvaring: Rester kan förvaras i kylskåp 3-4 dagar.
Omdömen: En riktigt populär soppa i hela familjen.
04065-kc3b6ttfc3a4rssc3a5s2bmed2bspagettirester2c2bsconeskaka2bmed2bc3a4pplen2boch2bostpaj2b0312b2
Annonser

Kommentera här och låt mig veta vad du tycker och tänker! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s