En kycklingpaj med paprika som är mild och god. Bra med pajer är att de passar att servera flera.
Tid: 2 timmar varav 30 minuter arbete
Portioner: 6 portioner (1 paj ca. 25 cm i diameter)
Ingredienser:
Pajskal:
160 g (2 2/3 dl vetemjöl)
120 g smör (kylskåpskallt)
20-25 g (ca. 1,5 msk) kallt vatten
1 tsk salt
Fyllning:
750 g kycklingfilé
1 st gul lök
1 st röd paprika
1 msk paprikapulver
1 tsk chilipulver
Svartpeppar
Salt
Matfett till stekning
Äggstanning:
2 dl crème fraiche
3 st ägg
1 dl riven ost
knappt 1 tsk paprikapulver
Chilipowder
Salt
1 dl ost
Gör så här:
- Gör först pajskalet. Blanda salt och mjöl.
- Dela det kalla smöret i centimeterstora kuber och blanda med mjölblandningen till en smulig massa utan att överarbeta.
- Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
- Forma degen till en boll och slå in i plastfolie. Låt stå i kylskåp i ca. 1 timme.
- Sätt på ugnen på 200 grader.
- Kavla ut degen tunt på lätt mjölat bakbord. Fodra en pajform, ca. 25 cm i diameter, med degen.
- Klä pajskalet med aluminiumfolie och fyll med torkade ärtor. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 10 minuter. Ta bort aluminiumfolien med ärtorna och grädda ytterligare 5 minuter.
- Gör under tiden fyllningen. Skär kycklingen i mindre bitar.
- Krydda kycklingen genom att gnida in kryddorna så att de blir jämnt fördelade.
- Skala och riv löken samt strimla paprikan fint.
- Hetta upp en stekpanna med lite matfett och bryn kycklingen, löken och paprikan. Stek tills kycklingen är precis genomstekt.
- Smaka av med kryddorna.
- Rör sedan ihop äggstanningen. Blanda crème fraiche med kryddorna.
- Blanda ner ägg och 1 dl riven ost riven ost.
- Bred ut fyllningen i det förgräddade pajskalet.
- Häll över äggstanningen och strö över ytterligare 1 dl riven ost.
- Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i 25-30 minuter. Pajen ska vara lätt gyllene och äggstanningen helt fast.
Blanda gärna crème fraiche och kryddor en stund innan och låt stå i kylskåp, det ger mer smak.
Förvaring: Pajen är godast nygräddad men kan förvaras lufttätt i kylskåp 3-4 dagar.
Omdömen: Alla tyckte om pajen, även besökande familj från Västerås.