Pepparkakshus


Limma inte på taket utan fyll pepparkakshuset med en överraskning och använd som ask.

Fyll pepparkakshuset med en överraskning och använd som adventskalender eller som julklapp.

Att baka pepparkakshus är både roligt och blir fint- Dessutom kan det varieras i oändlighet – allt ifrån slott till stugor och fågelholkar.

Tid: 1 timme
Port: 3 st ministugor eller 1 stort hus

Ingredienser:
500 g pepparkaksdeg hemmagjord eller köpt

Sockerlim:
100 g strösocker
30 g glykos
eller 30 g honung
40 g vatten

Kristyr:
4 dl florsocker
1 st äggvita
1 tsk ättiksprit
ev. några droppar hushållsfärg

Nonstop
Florsocker

Gör såhär:

  1. Klipp ut mallar eller skriv ut från internet. Mallarna får gärna vara i tunn kartong. Tänk på att alla mallar kanske inte har botten ifall du vill fylla huset.
  2. Sätt på ugnen på 190 grader C.
  3. Klä en eller två plåtar med bakplåtspapper och mjöla dem lätt (eventuellt).
  4. Kavla ut en bit av degen 3 mm tjock på plåten. Det är viktigt att degen inte arbetas för mycket – annars kommer huset att bli skevt.
  5. Mjöla mallarna och lägg dem med lite mellanrum på degen.
  6. Skär runt mallarna och dra bort degen runt om (ta bort mallarna).
  7. Grädda mitt i ugnen 5-8 minuter. När de fortfarande är varma kan man skära till kanter och fönster. Låt kallna på plåten.
  8. Gör nu sockerlimmet. Koka upp alla ingredienser till sockerlimmet till 155 grader.
  9. Häll ut på en oljad plåt. Låt stelna.
  10. Vispa ihop ingredienserna till kristyren tills den är ganska fast men fortfarande spritsbar.
  11. Klipp ett litet hål i hörnet på en fryspåse (1-2 liter) och fyll spritsen.
  12. Dekorera delarna till huset och klistra fast nonstop med kristyr.
  13. Bryt det hårda limmet i bitar och smält lite åt gången i stekpanna.
  14. Doppa en sida åt gången i limmet (det är varmt!) och montera ihop huset. Låt stelna.
  15. Pudra över florsocker. Klart!

Servering: Låt stå framme och krossa efter jul!

Tips! Vill du ha fönster på pepparkakshuset häller du lite av det varma limmet i fönstergluggen och låter stelna.

Förvaring: Låt stå framme och se fint ut!

Omdömen: Snyggt!

Annonser

Kommentera här och låt mig veta vad du tycker och tänker! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s