Pepparkakor är en tradition till jul. Smeten ska ligga i kylskåp över natten och inte överarbetas – då blir gubbarna och gubbarna skeva. Receptet har jag komponerat ihop själv.
Tid: Dag 1: 20 minuter Dag 2: 20-60 minuter
Port: 1200 g deg, ca. 50 pepparkakor eller ett stort pepparkakshus
Ingredienser:
175 g osaltat smör
1 tsk finkornigt havssalt
1 tsk mald ingefära
2 tsk mald kanel
0,75 tsk mald kardemumma
2 tsk mald nejlika
½ tsk malda pomeranskal
660 g (11 dl) vetemjöl
1,5 tsk bikarbonat
1,5 dl ljus sirap
2,5 dl brun farinsocker
2 tsk florsocker
1,5 dl vispgrädde
Gör såhär:
- Smält smöret i en kastrull och låt svalna till rumstemperatur.
- Blanda under tiden salt och kryddor i en liten skål.
- Sikta vetemjöl och bikarbonat i en annan skål och rör om så att det är ordentligt blandat.
- Häll det rumsvarma smälta smöret i en stor skål.
- Vänd ner kryddor, sirap och socker.
- Rör ner vispgrädden.
- Vänd ner mjölet och rör tills det precis blir en deg. Hjälp till med händerna mot slutet men degen får absolut inte överarbetas.
- Täck bunken med plastfolie och låt stå i kylskåp i ett dygn.
- Dag 2: Låt degen stå framme en timme innan utkavling.
- Sätt på ugnen på 190 grader C.
- Kavla ut en bit i taget, ev. på lätt mjölat bakbord, 2-3 mm tjockt. Stansa ut eller skär figurer.
- Lägg över figurerna på en bakplåtspappersbeklädd plåt.
- Grädda mitt i ugnen i 5 minuter för små pepparkakor och 7 minuter för större – akta så att de inte bränns.
- Låt pepparkakorna svalna på plåten.
Plåten ska helst vara kall när man gräddar pepparkakor så lägg ut plåten utomhus mellan gräddningarna.
Förvaring: Pepparkaksdegen kan förvaras i några dagar i kylskåp. Pepparkakorna håller i några veckor om de ligger lufttätt i rumstemperatur.
Omdömen: Goda pepparkakor.