Tekakor är luftiga bröd gjorda på vetemjöl. Godast är de nybakta med smör och kanske en skiva mild ost. Receptet kommer från min farmor.
Tid: 1 timme och 35 minuter varav 25 minuter arbete
Port: 6-12 st tekakor
Ingredienser:
25 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst för matbröd
2 tsk strösocker
1 tsk salt
ca. 7 dl vetemjöl
Gör såhär:
- Smält smöret i en kastrull.
- Häll i mjölken och värm/låt svalna till 37 grader C.
- Smula ner jästen i köksmaskinens bunke.
- Häll lite av den ljumna degvätskan över jästen. Rör tills all jäst löst sig.
- Tillsätt resten av degvätskan, socker och salt.
- Mät upp mjölet i ett litermått. Tillsätt nästan allt mjöl.
- Knåda degen på 3:ans hastighet i 7-8 minuter (med lock).
- Tillsätt mer mjöl om degen är för kladdig.
- Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter eller till dubbel storlek.
- Sätt på ugnen på 245 grader C. Förbered två plåtar med bakplåtspapper samt ett lätt mjölat bakbord.
- Ta upp degen på det lätt mjölade bakbordet.
- Dela degen i 6 till 12 bitar.
- Forma bitarna till platta, runda tekakor 12-15 cm i diameter.
- Lägg sex tekakor på varje bakplåtspappersbeklädd plåt.
- Låt tekakorna jäsa under bakduk i 30 minuter eller till dubbel storlek.
- Nagga tekakorna med gaffel.
- Grädda tekakorna mitt i ugnen på 245 grader i ca. 10 minuter. Tekakorna ska inte kladda på provstickan och vara lätt gyllene.
- Låt svalna på galler.
Servering: Servera tekakorna nybakade med smör och eventuellt en mild ost, t.ex. hushållsost.
Tips! Om man endast delar degen i 6 bitar får man de lite tjockare tekakorna på bilden.
Förvaring: Tekakorna bör helst ätas samma dag eller dagen efter. Tekakorna kan annars frysas in och ska då helst tinas i rumstemperatur.
Omdömen: Alla älskar farmors tekakor!
Detta blir alltså 6-12 tekakor. Ska man satsa på 6 eller 12? 9?
GillaGilla
Jag skulle satsa på 8 st första gången (lätt antal att dela degen i). Se till så att de blir tillräckligt ”utplattade” för att inte få för tjocka. Känns de för stora är det bara att göra mindre nästa gång, och bjuda din äldsta dotter på första satsen!
GillaGilla