Potatismoskorgar


Potatismoskorgarna är av filodeg och ger en fin presentation på potatismoset – perfekt när man vill lyxa till det. Idén var pappas.

Tid: 45 minuter
Portioner: 6 portioner

Ingredienser:
700 g potatis
25 g smör
0,75 dl mjölk
1,5 tsk salt
2,5 tsk strösocker
Vitpeppar
4-6 ark filodeg
½ dl riven västerbottenost (eller annan smakrik ost)

Gör såhär:

  1. Tina filodegen i kylskåp 4-5 timmar eller i rumstemperatur i 2-3 timmar.
  2. Sätt på ugnen på 200 grader C.
  3. Skala potatisen.
  4. Lägg den skalade potatisen i en stor kastrull och fyll med vatten så att det nästan täcker.
  5. Koka upp vattnet.
  6. Sänk värmen till medel och låt småkoka i 15-20 minuter. Känn med en provsticka – potatisen ska vara helt mjuk.
  7. Häll av nästan allt vatten och ställ kastrullen på ett grytunderlag på bänken.
  8. Klicka i smöret och häll i mjölken. Använd en potatisstöt för att få ett lent mos.
  9. Blanda ner kryddorna och sockret med en slev.
  10. Smaka av.
  11. Riv filodegen i mindre remsor och forma korgar i en muffinsplåt för stora muffins.
  12. Fyll en sprits med stor tyll med potatismoset och spritsa det i filodegskorgarna.
  13. Strö över riven ost.
  14. Gratinera mitt i ugnen på 200 grader C i ca. 20 minuter. Potatismoset ska få en fin gyllene färg.
Servering: Servera korgarna till det mesta när du vill bjuda på något lite lyxigare.

Tips! Potatismoset kan förberedas flera timmar före. Några timmar i förväg kan också korgarna fyllas – de får sedan stå i kylskåp fram till gratineringen.

Förvaring: Rester kan förvaras i kylskåp 3-4 dagar.

Omdömen: Alla tyckte väldigt mycket om potatismoskorgarna.

Annonser

Kommentera här och låt mig veta vad du tycker och tänker! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s