Bearnaisesås


Massa mat, födelsedag, bilduppgift och cyckel 157

Bearnaisesås är en riktigt lyxig sås till smaken men är inte alls lika krånglig som man ofta förknippar den med att vara. Hemligheten är att inte ha för hög värme, använda likatempererade ingredienser och att vispa, vispa, vispa!

Reduktionen.

Tid: 25 minuter
Portioner: 3 portioner

Ingredienser:
1 liten eller ½ stor schalottenlök
1 st vitlöksklyfta
En liten knippe persilja
En liten knippe dragon
1 tsk hela vitpepparkorn
2 tsk torkad dragon
2 msk vitvinsvinäger
2 msk vatten
150 g smör
2-3 st äggulor
Salt
Malen svartpeppar
1 msk finhackad persilja

Gör såhär:

  1. Finhacka schalottenlöken och vitlöken.
  2. Blanda. finhackad lök, färsk persilja, färsk dragon, vitpepparkorn, torkad dragon, vitvinsvinäger och vatten i en kastrull.
  3. Koka upp reduktionen och sänk sedan värmen. Låt koka/puttra tills en msk vätska återstår – det tar bara någon minut.
  4. Sila reduktionen genom en finmaskig sil och lägg reduktionen (vätskan) i en burk.
  5. Smält försiktigt smöret i en kastrull utan att rör om. Ta kastrullen från plattan men håll smöret ljummet.
  6. Separera äggen och lägg äggulorna i en skål som passar över vattenbad utan att vattnet nuddar skålen.
  7. Koka upp lite vatten i kastrullen som ska användas till vattenbadet.
  8. Sänk temperaturen och ställ över skålen med äggulorna.
  9. Vispa ner reduktionen och fortsätt att vispa kraftigt tills såsen tjocknat.
  10. Ta skålen från vattenbadet.
  11. Smöret har nu delat sig och det är det översta genomskinliga vi ska använda. Häll eventuellt det genomskinliga i en liten tillbringare.
  12. Tillsätt det genomskinliga smöret droppvis till en början under ständig vispning.
  13. Tillsätt allt det genomskinliga smöret i små omgångar under vispning – såsen ska gå ihop till en fin bearnaise.
  14. Vispa nu ner finhackad persilja och smaka av med salt, svartpeppar och torkad dragon.
Servering: Bearnaise passar utmärkt till kraftigare kötträtter men också till kyckling. Servera bearnaisen direkt eller håll ljummen i max en halvtimme fram till servering.
Tips! Om såsen skär sig kan man lägga i en isbit och vispa, vispa, vispa!
Förvaring: Om det blir bearnaisesås över kan den förvaras i kylskåp i 3-4 dagar men bör inte värmas upp på nytt då den skär sig. Reduktionen kan göras några dagar i förväg och förvaras i en lufttät burk i kylskåpet.
Omdömen: Jag, pappa och mamma åt av såsen och tyckte alla att det var riktigt gott. Pappa tyckte verkligen att det var RIKTIGT gott. 🙂
Annonser

Kommentera här och låt mig veta vad du tycker och tänker! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s