Hurtbulle


Hurtbulle är ett formbröd proppat med nötter, russin och linfrön.

Tid: 1 timme 15 minuter varav 15 minuter arbete
Portioner: 1 bröd (i en 1-litersform)

Ingredienser:
2 dl havregryn
5 dl vetemjöl
eller 2,5 dl rågsikt och 2,5 dl fint rågmjöl
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 dl hasselnötter
1 dl linfrön (krossade eller hela)
1 dl russin
0,5 dl rårörda lingon
0,5 dl honung
4 dl yoghurt (jag brukar använda Arla mild vaniljyoghurt)

Mattfett till formen.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader C.
  2. Smörj en avlång 1-litersform.
  3. Blanda havregryn, mjöl, bikarbonat och salt väl i en bunke.
  4. Hacka nötterna grovt.
  5. Blanda ner de hackade nötterna, linfrön och russin.
  6. Tillsätt resten av ingredienserna och rör om med en slev till en jämn smet.
  7. Vänd ner smeten i formen,
  8. Grädda i nedre delen av ugnen i ca. 1 timme. Den ska vara helt torr när du sticker in en provsticka. Vakta de sista 20 minutrarna och täck brödet med aluminiumfolie om den blir för mörk.
  9. Ta ut brödet ur ugnen och låt svalna ca. 10 minuter i formen.
  10. Ta ut brödet ur formen – släpper den inte kan du skära längs kanterna och knacka på formen.
  11. Låt brödet svalna inlindat i en bakhandduk.
Servering: Servera brödet med lite Bregott.

Tips! Om honungen är hård kan du värma den i micron några sekunder.

Förvaring: Förvara brödet lufttätt i rumstemperatur i ca. 1 vecka. Brödet kan också frysas.

Omdömen: Alla förutom min lillasyster tycker mycket om det här brödet.

Annonser

Kommentera här och låt mig veta vad du tycker och tänker! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s