Den här riktiga hemmagjorda pizzan smakar lika gott som den som köpt på en riktig pizzeria. Det kräver lite mer jobb och tid (pizzadegen kalljäser i 24 timmar) men är verkligen värt mödan. En hemsida som verkligen förtjänar ett besök är http://www.pizzahemma.bloggplatsen.se som skapats av en hemmabagare som efter många försök ger sina tips på hur man gör riktiga svenska pizzor hemma.
Tid: 24 timmar 45 minuter (varav 30 minuter arbete)
Portioner: 2 stora pizzor ca. cm i diameter
Ingredienser:
280 g kärnvetemjöl (vanligt vetemjöl)
1,5 g färsk jäst för matbröd
146-148 g vatten
14-17 g rapsolja
4-5,5 g salt
1 sats tomatsås (recept här)
Valfri fyllning
Gör såhär:
- Rumstemperera gärna jästen och rapsoljan.
- Smula ner jästen i bakmaskinsbunken.
- Mät upp vatten i en behållare och värm vattnet till ca. 30 grader C. Mät med en kökstermometer.
- Häll lite i taget av det ljumna vattnet över jästen och rör ut tills jästen är helt utblandad.
- Tillsätt oljan.
- Blanda mjöl och salt väl i en separat bunke.
- Sätt bakmaskinen på låg hastighet och tillsätt mjölet lite i taget.
- Öka hastigheten något och låt maskinen arbeta med lock i 4 minuter.
- Stäng av maskinen och låt degen vila i en halv minut.
- Sätt på maskinen på nytt och knåda i ca. 2 minuter.
- Ta ut degen ur bunken och lägg den på ett icke mjölat bakbord.
- Dela degen i två delar med en degskrapa – dra inte ut degen. Väg eventuellt degklumparna så att de blir lika stora.
- Forma degklumparna till spända elastiska bollar mot bakbordet. För att se om glutenutvecklingen är bra kan man trycka ner bollen lite lätt med handen – den ska då resa sig igen.
- Lägg degbollarna i en lätt mjölad ugnsform eller plåt med skarven nedåt. Täck ugnsformen med plastfolie och ställ i kylskåp att kalljäsa i 24 timmar.
Baka ut pizzan:
- Förbered ett mjölat bakbord.
- Använd degbollarna direkt från kylskåpet – det gör att de inte är lika ömtåliga.
- Använd t.ex. en stekspade för att få upp degbollen – försök bibehålla den runda formen.
- Doppa båda sidorna i mjöl.
- Forma sedan en mall för pizzakanten (ca. 1-1,5 cm bred) genom att hålla degen i handen och löst knipa ihop som en kant runt hela pizzan.
- Lägg sedan ner pizzan på bakbordet med den klibbiga sidan nedåt och ”pusha ut” pizzan något med fingertopparna.
- Stretcha sedan ut pizzan varvat med att rotera den till en storlek på 21 cm i diameter. Tänk på att inte platta ut kanterna.
- Slå bort överflödigt mjöl.
Toppa pizzan:
- Ställ fram alla ingredienser någon timme innan pizzan ska toppas.
- Fördela 2-3 msk tomatsås på pizzan men undvik ca. 1 cm från kanten. Använd en sked och cirkelrörelser.
- Strö över riven ost.
- Tillsätt valfri fyllning men var försiktig så att fyllningen inte blir för tung.
Tillagning i pizzagrill:
- Sätt på grillen i god tid och fyll den riktigt med bricketter.
- Mjöla pizzaspaden och försök få upp pizzan på spaden med knyckiga rörelser (gör det här först precis innan pizzan ska tillagas).
- Få av pizzan från pizzaspaden och in i pizzagrillen på bakstenen på samma sätt.
- Grädda pizzan i ca. 4 minuter (eller tills den går att rotera) under lock och rotera sedan pizzan 180 grader.
- Grädde pizzan i ytterligare ca. 4 minuter eller tills pizzakanterna lyfter något från bakstenen.
- Ta ut pizzan ur ugnen med hjälp utav pizzaspaden. Servera direkt.
Servering: Serveras direkt ev. med en pizzasallad eller annan sallad.
Tips! Proportionerna mellan ingredienserna är viktiga – använd en digital våg.
Degen ska inte expandera särskilt mycket under jäsningen.
Använd eventuellt bakplåtspapper under pizzan om du inte vill riskera att den går sönder under förflyttningarna.
Förvaring: Pizzan är godast nygräddad men kan förvaras i kylskåp i 2-4 dagar beroende på fyllningen.
Omdömen: Alla tyckte mycket om pizzorna som smakade nästan som de du köper från pizzerian.