Gräddsås


Gräddsåsen här serverad till viltbiffar.

Den här gräddsåsen med lingon är perfekt som tillbehör till viltbiffar. Såsen görs i stekpannan efter stekning av biffar eller köttbullar. Receptet är ett egen ihopkok som verkligen uppskattas här hemma.

Tid: 10-15 minuter
Portioner: 4 portioner

Ingredienser:
Steksky från t.ex. viltbiffar
2 msk smör
3 msk vetemjöl
2 dl matlagningsgrädde
2 dl vatten
2 tsk kalvfond
ev. 1 msk rårörd lingonsylt
Några droppar soya för färgen skull
Salt
Malen svartpeppar

Gör såhär:

  1. Höj temperaturen i stekpannan med steksky till 10:an.
  2. Klicka i smöret och låt smälta och bubbla lite.
  3. Strö över vetemjöl och vispa fort hela tiden.
  4. Ta stekpannan från plattan och häll i lite av grädden under ständig omrörning.
  5. Ställ tillbaka stekpannan på plattan och tillsätt resten av grädden och vattnet. Vispa hela tiden.
  6. När såsen är slät tillsätts 2 tsk kalvfond och ev. 1 msk lingonsylt.
  7. Ha i några droppar soya till önskvärd färg.
  8. Smaka av med salt och malen svartpeppar.
  9. Låt puttra/småkoka i ca. 5 minuter.
Servering: Serveras till viltbiffar eller till andra färsrätter, kokt potatis och en grönsallad.
Tips! Receptet är på en tjock gräddsås – om du vill ha den rinnigare så kan den spädas med lite vatten.
Om gräddsåsen serveras till viltbiffar är det gott att ha i 1 msk rårörd lingonsylt. Men den kan uteslutas.
Förvaring: Rester håller sig i kylskåp i 3-4 dagar. Se mitt inlägg för att värma såsrester här.
Omdömen: Den här gräddsåsen är SUPERPOPULÄR här hemma!
Annonser

Kommentera här och låt mig veta vad du tycker och tänker! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s