Rosersbergs slotts knäckebröd


Rosersbergs slott säljer något lite ovanligt men väldigt roligt – en egen knäckebrödsmix! Det enda man behöver tillsätta är vatten, olja, sirap och flingsalt. Det är verkligen värt att prova – gott dessutom. Receptet på knäckebrödet står på framsidan av påsen men jag rekommenderar att åtminstone till en början köpa knäckebrödsmixen.

Tid: 1 timme 10 minuter varav 10 minuter arbete
Portioner: 1 knäckebröd ca. 30*30 cm
Ingredienser:
1,5 dl vetemjöl
0,75 dl solrosfrö
0,5 dl linfrö
0,5 dl sesamfrö
1 krm salt
0,5 tsk kummin (mixad)
0,5 tsk torkad fänkål (mixad)
1,5 dl varmvatten
2,5 msk olja (jag använder rapsolja)
2 tsk ljus sirap
Flingsalt
Gör såhär:
  1. Sätt på ugnen på 150 grader C.
  2. Förbered en ugnsplåt med bakplåtspapper.
  3. Blanda alla torringredienser (förutom flingsaltet) i en skål.
  4. Tillsätt varmvatten, olja och sirap och rör om till en smet. Låt smeten stå och svälla i ca. 10 minuter.
  5. Bred ut smeten tunt på bakplåtspappret med en hård slickepott. Försök bre så tunt och jämnt som möjligt. Knäckebrödet ska bil en ungefär 30*30 cm stor kvadrat.
  6. Strö flingsalt jämnt över brödet, hur mycket är en smaksak.
  7. Grädda knäckebrödet på den nedre falsen på 150 grader C i ca. 50 minuter. Vakta mot slutet så att brödet inte bränns.
  8. Låt knäckebrödet stelna och svalna på plåten.
  9. Bryt sedan brödet i lagom stora bitar.
Servering: Serveras som det är eller till ostbrickan.
Tips! Om du vill ha jämna bitar kan du skära i brödet med en kniv när det precis kommit ur ugnen och fortfarande är lite mjukt.
Förvaring: Förvaras lufttätt i rumstemperatur. Hållbarhet: minst en vecka.
Omdömen: Alla tycker om knäckebrödet förutom den yngsta.
Annonser

Kommentera här och låt mig veta vad du tycker och tänker! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s