Det här är ett recept som min mamma alltid använder till rabarberpaj som är ett måste på sommaren för hela familjen. Receptet kommer ursprungligen från min mormor och användes främst som äppelpaj. Nu används den mest som rabarberpaj men ibland även som äppelpaj och över rubriken har den fått tillägget att det är min pappas favorit. Här är receptet på äppelkakan/pajen.
Tid: utbakning + 15 min i ugnen
Portioner: 1 stor paj (ca. 25 cm i diameter)
Ingredienser:
550 g avblastade och skalade rabarber
3 dl havregryn
3 dl (knappt) vetemjöl
1,5 dl strösocker
187,5 g smör
Lite ljus sirap
Gör såhär:
- Ta ut smöret ur kylskåpet och låt det bli rumsvarmt.
- Sätt ugnen på 225 grader C.
- Smörj en pajform ca. 25 cm i diameter.
- Ta bort bladen på rabarberna och skala stjälkarna. Skölj stjälkarna och skär i ca. 2 cm stora bitar (det är inte så viktigt, bara de är ganska små).
- Blanda havregryn, mjöl och strösocker så det blir jämnt blandat.
- Dela smöret i mindre bitar om du inte redan gjort det och blanda med resten av ingredienserna till en gryning massa. Du kan antingen nypa ihop degen för hand, använda gaffel/sked eller elvisp med degkrokar.
- Blanda i rabarbern och rör om så allt blir någorlunda jämnt fördelat.
- Fördela den gryniga massan jämnt i den smorda pajformen. Ringla över lite sirap.
- Grädda i mitten av ugnen i ca. 15 minuter tills pajen fått en fin gyllenbrun färg. Låt svalna något innan servering.
Förvaring: Om det blir paj över kan den när den svalnat plastas in och förvaras i kylskåp. Tyvärr blir den inte lika knaprig om man värmer den i micron men den goda smaken är kvar.