Marsán – vaniljsås


Det här är ett recept på Ekströms Marsán, vaniljsås att koka nästan direkt taget från paketet. Marsán är en pulversås där allt man behöver tillsätta är mjölk och socker. Självklart är det allra bäst att göra egen vaniljsås från grunden men den här är riktigt god. Hemma hos mig är den ett måste till rabarberpaj. Vi använder då den lite ”lyxigare” varianten och blandar i vispad grädde.

Från ett paket för 75 portioner.

Tillagning på spis: (det alternativ vi alltid använder)
Välj antal portioner enligt tabellen. Häll mjölken i en kastrull (gärna teflonkastrull). Vispa ner torrvaran och sockret. Värm och rör tills såsen kokar ordentligt (den ska tjockna). Låt svalna under lock och rör om då och då.

Vaniljkräm:
Tag t.ex. 2,5 dl mjölk till 2 strukna msk torrvara och 2-3 msk socker.

Tillagning i mikrovågsugn:
Välj antal portioner enligt tabellen, dock högst 1 liter vaniljsås (sammanlagt). Häll mjölken i en stor skål. Vispa ner torrvaran och sockret. Tillaga på full effekt (600 W) i drygt 1 minut per dl mjölk eller tills såsen kokat upp. Rör om efter halva tiden och före kylning, annars kan klumpar bildas. Låt svalna under lock och rör om då och då.

Tips! Vill du göra lyxigare vaniljsås – rör ner 0,5 dl vispad grädde per portion i den färdiga såsen.

*

När jag gör den ”lyxigare” vaniljsåsen använder jag inte alls så mycket vispgrädde per portion som det står på paketet. När familjen gjorde sås till 10 portioner använde vi istället ca. 3 dl (ovispad) grädde.

När vaniljsåsen ska svalna ställer jag kastrullen i ett vattenbad med kallt vatten – kom ihåg att röra ganska ofta!

Viktigt: Rör om hela tiden (om du tillagar på spisen). Det är också extra viktigt att man inte stoppar tillbaka en använd sked i såsen när det provsmakas, såsen skär sig lätt. Ta istället många skedar – det är svårt att sluta.

Servering: Kall till t.ex. rabarberpaj.

Förvaring: Förvaras i kylskåp där den bör hålla några dagar, upp till en vecka.

Omdömen: Den här såsen i den lyxigare varianten är superpopulär här hemma!

Annons

2 reaktioner på ”Marsán – vaniljsås

Kommentera här och låt mig veta vad du tycker och tänker! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s