Fläskfilé på potatisbäddHelstekt fläskfilé som först bryns i stekpanna för att sedan tillagas i ugn tillsammans med potatis, äpple tomat och salvia. En lyxigare vardagsrätt och både ser och smakar festligt.
Receptet kommer ursprungligen från MittKök som finns länkad i listan till höger.

Tid: ca. 1 1/2 timme
Portioner: 4
Ingredienser:
600g fläskfilé (eller en hel, jag använde 775g och det blev över en portion)
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk hackad salvia
Rapsolja eller annat matfett
flingsalt
nymald svartpeppar
750 g delikatesspotatis
2 msk olivolja
1 paket bacon
2 äpplen
1 knippe färsk salvia
250 g cocktailtomater
Gör såhär:

 1. Ta fram olivoljan i förväg om man som jag har den förvarad i kylskåpet. 
 2. Sätt ugnen på 200 grader C.
 3. Putsa fläskfilén för att ta bort fett, senor och hinnor. Gör små snitt i filén genom att sticka in en vass kniv lite varstans. Skala och pressa vitlöksklyftorna och finhacka sköljd salvia. Peta sedan in vitlök och salvia i snitten i filén. Använd gärna baksidan av en gaffel för att få in kryddorna ordentligt. Hetta upp en stekpanna med matfett och bryn filén på alla sidor tills den fått fin färg. Krydda med flingsalt och nymalen svartpeppar.
 4. Under tiden köttet är i stekpannan så kan du börja med potatisen. Skölj potatisen och dela varje potatis i halvor eller i klyftor om fyra beroende på storlek. Ofta kan det vara bra att klyfta potatisen då det går fortare i ugnen. Lägg potatisen i en ugnsform stor nog att rymma hela rätten och ringla över olivolja och strö över lite flingsalt. Rör om med en stekspade och baka mitt i ugnen ca. 15 minuter. Den får gärna bakas lite längre men kommer att tillagas igen så det gör inget att den inte är mjuk när du tar ut den.
 5. Skölj äpplen och kärna ur dem innan de skärs i klyftor. Lägg i äppelklyftorna i ugnsformen med potatis. Klipp ner (strimla) bacon och sära gärna lite på baconskivorna för hand eller med en gaffel. Skölj cocktailtomaterna och lägg i dem. Riv lite grovt sönder en knippe salvia och strö i ugnsformen. Rör om med stekspade. Lägg på köttet i mitten av ugnsformen ovanpå alltsammans. 
 6. Ställ in allt i ugnen i ca. 20-30 minuter. Ta gärna ut köttet och skär för att se om filén är genomstekt. Jag tog ut köttet efter 20 minuter och skar upp det i skivor för att sedan ställa in den i ugnen igen för att snabba på tillagningen. Om man har en stektermometer ska den stickas in i den tjockaste delen och vara 65-70 grader. Ett annat tips är att ta ut köttet ur ugnen och låta det vila 5-10 minuter innan servering.
Servering: grönsallad

Tips! Jag lade på cocktailtomaterna efter köttet och lade dem bara på ena halvan då alla inte tycker om tomat.

Förvaring: Blir det mat över går det att plasta in när den svalnat och förvara i kylskåp 3-4 dagar.

Omdömen: Alla verkade tycka att det var gott och även om min lillasyster plockade bort lite så verkade det uppskattat. Min lillasyster kunde också tänka sig att äta det till lunch dagen efter vilket är ett gott tecken!

Annons

2 reaktioner på ”Fläskfilé på potatisbädd

 1. Kul att det blev gott! Vilken bra idé att göra gräddsås till, det är något som inte minst min pappa skulle uppskatta. Skulle jag kunna få receptet?
  Kram

  Gilla

Kommentera här och låt mig veta vad du tycker och tänker! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s