Chocolate chip cookies


Mat och Enköping 258

Dessa underbara kakor är härligt mjuka och sega. Kanske bäst av allt är att smeten är otroligt god vilket innebär att det är perfekt i glass.

Tid: 35 minuter (varav 15 minuter arbete) + några timmar i kylskåp

Portioner: 12 st stora kakor

Ingredienser:

150 g normalsaltat smör

130 (1,5 dl) ekologiskt rörsocker

100 g (1,5 dl) farinsocker

1 tsk vaniljsocker

1 st ägg

1 st äggula

270 g (4,5 dl) vetemjöl

½ tsk bikarbonat (drygt)

½ tsk salt

200 g chokladknappar eller hackad choklad

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader C.
  2. Halvsmält smöret i en kastrull.
  3. Häll smöret i en bunke och häll i strösocker och farinsocker samt vaniljsocker. Använd ”cakebeater”-verktyget om du använder maskin och rör till en krämig konsistens.
  4. Knäck i det hela ägget.
  5. Separera det andra ägget och häll äggvitan i en annan skål (spara gärna äggvitan och gör maräng av den). Häll äggulan i bunken med smet. Rör tills det precis är en jämn smet.
  6. Blanda vetemjöl, bikarbonat och salt i en separat bunke. Jag brukar använda en gaffel när jag blandar torringredienser för sig – då fördelas bikarbonaten jämnt.
  7. Sikta ner de torra ingredienserna under försiktig omrörning med sked. Rör om till en jämnt smet men inte mer än så.
  8. Hacka chokladen om du inte använder chokladknappar. Rör ner chokladen så att de precis blir jämnt fördelade.
  9. Forma degen till en boll och plasta in. Låt stå i kylskåp några timmar, ev under natten.
  10. Forma smeten till 12 st bollar och lägg ut på bakplåtsklädda plåtar. Kakorna flyter ut under gräddningen så lägg ut bollarna med stora mellanrum – jag gräddade 5-6 kakor på varje plåt.
  11. Grädda i nedre delen av ugnen i 8-12 minuter. Kakorna ska bara få lite färg och se gräddade ut. Ta hellre ut dem lite för tidigt än för sent.
  12. Låt kakorna kallna helt på bakplåten.

Servering: Servera med ett glas kall mjölk.

Tips! Det ekologiska rörsockret ger en lite kola-aktig ton men går att byta ut mot vanligt strösocker.

Förvaring: Förvara kakorna i en lufttät burk i rumstemperatur 2-3 dagar eller frys in dem.

Omdömen: Riktigt goda!

En reaktion på ”Chocolate chip cookies

  1. Pingback: Cookiedought dessert | Mat och baktankar

Kommentera här och låt mig veta vad du tycker och tänker! :)