Toscakladdkaka med kokos


Den här ljuvliga toscakladdkakan med kokos eller riddarkaka som den egentligen kallas är som en kombo av kladdkaka och kola-aktig kokostosca. När klassen sålde hembakat i skolan hade dessa strykande åtgång!

Tid: En timme
Portioner: 20-25 bitar

Ingredienser:
Kakan:
175 g smör
75 g mörk choklad (55 %)
4 st ägg
4,5-5 dl strösocker
0,75 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
3 dl vetemjöl

Kokostosca:
75 g smör
1,5 dl ljus sirap
1,5 dl vispgrädde
200 g kokosflingor
2 dl strösocker
1 krm salt

Gör så här:

  1. Sätt på ugnen på 200 grader C.
  2. Klä en ugnsform, ca. 25×30 cm med bakplåtspapper.
  3. Börja med att göra kakan. Smält försiktigt smöret i en kastrull utan att det börjar bubbla. Ta kastrullen från spisen.
  4. Finhacka chokladen och smält över vattenbad eller försiktigt i mikrovågsugn.
  5. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
  6. Blanda kakao, vaniljsocker och salt i en bunke.
  7. Rör ner kakaoblandningen i smeten.
  8. Vänd ner vetemjöl, smör och den smälta chokladen i smeten med en slickepott.
  9. Bred ut smeten i formen.
  10. Grädda kakan mitt i ugnen på 200 grader i 10-15 minuter. Kakan ska bli stabil nog att hålla uppe toscatäcket men behöver inte vara klar då den ska gräddas ytterligare.
  11. Gör under tiden kokostoscan. Lägg alla ingredienser till kokostoscan (i den ordning som ingredienserna står) i en kastrull.
  12. Värm på medelvärme och rör om då och då.
  13. Låt toscan småkoka i ca. 10 minuter tills den blivit något gyllene och smakar kola-aktigt.
  14. Bred toscan över den gräddade kakan.
  15. Grädda kakan ytterligare 10 minuter i ugnen tills den blivit vackert gyllene och kakan fortfarande är något kladdig.
  16. Låt kakan kallna helt i formen och skär sedan i bitar.
Servering: Servera med ett stort glas mjölk. För att lyxa till det lite extra kan de serveras med löst vispad grädde eller vaniljglass.
Tips! Lägg den kalla kakan i kylskåp under natten så blir den ännu kladdigare! Låt den gärna stå framme en stund i rumstemperatur innan servering så kommer smakerna fram bättre.
Förvaring: Förvara i kylskåp eller i en lufttät burk ungefär en vecka. Kakan kan också frysas in och håller då flera månader.
Omdömen: En jättefavorit som alltid är populär!
Annonser

2 reaktioner på ”Toscakladdkaka med kokos

Kommentera här och låt mig veta vad du tycker och tänker! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s