Marie Åkermans smörgåstårta


Den här smörgåstårtan gör alltid min mormor och den är alldeles ljuvlig. Var inte rädd om du inte tycker om tonfisk – den smakar nästan inget i den färdiga smörgåstårtan.

Tid: 30 + 25 minuter arbete
Portioner: 6 portioner

Ingredienser:
15 skivor vitt formbröd

Röran:
2 st ägg
1 liten gul lök
200 g (1 burk) tonfisk i vatten
5 msk majonnäs
2,5 dl gräddfil
2 msk chilisås
Salt
Peppar
ev. ketchup

Garnering:
250 g skalade räkor (1 kg oskalade)
Kruksallad eller bladsallad
3 st ägg
Tomat
1 citron
½ gurka
Svart storkornig stenbitsrom
Majonnäs
Dill

Gör så här:

Dag 1:

  1. Koka äggen hårdkokta och låt dem stå en stund i kallt vatten.
  2. Skala äggen och hacka dem fint.
  3. Skala och finhacka löken.
  4. Häll av vattnet från tonfisken.
  5. Blanda alla ingredienser till röran, prova dig fram till en konsistens som är precis rinnande.
  6. Smaka av med salt och peppar och tillsätt ev. ketchup för extra färg.
  7. Skär bort kanterna från brödet.
  8. Lägg tre brödskivor på längden efter varandra på ett avlångt fat.
  9. Bred på röran på och mellan brödskivorna.
  10. Lägg på ett lager brödskivor till, som tegelplattor. Lägg alltså två skivor bröd i mitten och dela på en vars halvor läggs på var sin kant. Bre på röran på och mellan bröden. Nästa lager består av tre hela brödskivor osv. Fortsätt med bröd och röra tills alla bröd är slut.
  11. Bre resterande röra på kanterna och på toppen av tårtan.
  12. Plasta in tårtan och låt den stå i kylen under natten.
Dag 2:
  1. Koka äggen till garneringen och finhacka dem sedan.
  2. Klyfta tomat, skiva citron och gurka.
  3. Skölj salladsbladen och kläm fast dem under tårtan så att det ser ut som en bädd av sallad.
  4. Sätt fast gurkskivorna på kanterna, använd majonnäs som klister om de inte fastnar.
  5. Bre ut ägghacket på toppen av tårtan.
  6. Dekorera med räkor, tomat, citron och kaviar.

Servering: Servera smörgåstårtan kall.

Tips! Sprid ut dekorationerna så att alla bitar har lite av allt.

Förvaring: Servera helst den färdigdekorerade tårtan samma dag som den dekorerades. Den dekorerade tårtan håller sig 3-4 dagar i kylskåp.

Omdömen: Jag, mamma och pappa tycker väldigt mycket om den här smörgåstårtan.

Annonser

Kommentera här och låt mig veta vad du tycker och tänker! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s