Baka med jäst


Det kan ibland vara lite knepigt att få jästen att göra som man vill när man bakar med jäst. Därför har jag gjort den här lilla guiden för att hjälpa till på traven.

Vilken jäst ska jag välja?

  • Välj jäst för matbröd (den blåa) om receptet innehåller mindre än 2 msk socker, sirap eller annat sötningsmedel per 50 g jäst (ett paket). Egentligen kan man alltid använda den blåa jästen men det tar då längre tid att jäsa sötare degar.
  • Välj jäst för söta degar (den röda) i recept med mer än 2 msk socker (eller annat sötningsmedel) per 50 g jäst. Jäst för söta degar passar bra i vetebröd.

Varm eller kall degvätska?

  • I de recept där man ska värma degvätskan ska degvätskan ha en temperatur på 37 grader om inte receptet säger annat. Mät gärna med termometer då jästen ”dör” vid 40 grader. Att värma degvätskan till 37 grader är den vanligaste jäsningsmetoden.
  • Den andra metoden kallas kalljäsning och man har då kall degvätska (ca. 10 grader). Kalljäsning ger ofta goda  aromer men tar ofta mer än dubbelt så lång tid.

Jäsa i rumstemperatur?
När något ska jäsa i rumstemperatur menar man ofta vid 20-25 grader. Är det kallare inomhus tar det längre tid för degen att jäsa. I regel kan man sätta på ugnen och ställa degen ovanpå, men det gäller inte om degen ska kalljäsa (alltså om man har kall degvätska).
Tänk också på att jästen vill ha lugn och ro när den arbetat – jäs därför alltid degen under bakduk eller i en form täckt med plastfolie. Jästen är känslig för drag och avskyr öppna fönster.

Varför jäser inte degen?

  • För kall degvätska: Om degvätskan har varit under 37 grader kommer inte degen jäsa som den ska – men du kan vara lugn! Ha bara lite tålamod för degen kommer att jäsa tillslut.
  • För varm degvätska: Om degvätskan har varit 40 grader eller högre ligger du risigare till. Om jästen har dött av värmen kommer nämligen inte degen att jäsa.
För att få igång en deg som inte vill jäsa kan man prova att ställa den på en varmare plats, t.ex. vid en varm ugn (så länge den inte står allt för nära värmen). Det här är dock inte att rekommendera vid kalljäsning, det ska ta sin tid.
Annons

Kommentera här och låt mig veta vad du tycker och tänker! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s