Hollandaisesås


Hollandaisesås är en ganska mild sås som passar bra till fisk.

Tid: 20 minuter
Portioner: 3 portioner

Ingredienser:
200 g smör
2 st äggulor
1,5 msk vatten
eller vitvinsvinäger
1-2 msk saft av citron
eller cayennepeppar
Dill
eller persilja
Salt
Malen svartpeppar

Gör såhär:

  1. Smält försiktigt smöret i en kastrull utan att det börjar bubbla. Rör/blanda INTE smöret.
  2. Ta smöret från plattan och låt svalna något men inte för mycket – det ska fortfarande vara minst ljummet.
  3. Häll upp lite vatten i en kastrull till ett vattenbad och låt koka upp under lock.
  4. Separera under tiden äggen och lägg äggulorna i en värmetålig bunke som går ner i kastrullen med vatten.
  5. Häll i vatten eller vitvinsvinäger och citronsaft i äggulorna och vispa slätt.
  6. Ställ bunken med äggulor i kastrullen med kokande vatten och sänk gärna värmen något.
  7. Vispa kraftigt hela tiden tills såsen börjat tjockna något – ta då bort bunken från vattenbadet.
  8. Tillsätt nu lite av de smälta smöret i taget under ständig vispning utan att få med den vita bottensatsen.
  9. Finhacka dillen och vispa ner i såsen.
  10. Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer citron.
Servering: Hollandaisesås passar utmärkt till fiskrätter.
Tips! Om såsen skär sig kan du lägga i en isbit och vispa kraftigt tills den går ihop.
Förvaring: Rester kan förvaras inplastade i kylskåp. Värm inte såsen upp såsen på nytt – då skär den sig.
Omdömen: Jag, mamma och pappa smakade och tyckte alla att det var gott. Pappa var särskilt förtjust i konsistensen.
Annonser

Kommentera här och låt mig veta vad du tycker och tänker! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s