Fläskfilé med jättepasta


10c01-rabarberkladdkakaochflc3a4skfilc3a91112

Fläskfilé med jättepasta är brynt fläskfilé i skivor som fått puttra i en sås av oxfond och grädde tillsammans med skivad rödlök och champinjoner. Allt vänds sedan ner i en ugnsform och blandas med kokt ”jättepasta” för att gratineras i ugnen.

Tid: 50 minuter varav 40 minuter arbete
Portioner: 4 portioner

Ingredienser:
Rapsolja till formen
400 g pipe rigate eller lumaconi (pasta)
2 paket (à 140 g) bacon (hälften serveras i en skål bredvid)
400 g fläskfilé
1 st rödlök
200 g färska champinjoner
2 knippor bladpersilja
2,5 dl matlagningsgrädde
2 dl vatten
2 msk konc. oxfond med rödvin
salt
nymalen svartpeppar (från pepparkvarn)
1 dl riven smakrik ost, t.ex. västerbottenost

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 225 grader C.
  2. Smörj en stor ugnssäker form med rapsolja.
  3. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Var försiktig så att pastan inte blir överkokt då tillagningsprocessen kan fortsätta även efter att vattnet hällts bort.
  4. Hetta upp en stekpanna och strimla eller klipp ner bacon. Stek baconet på hög värme tills det är knaprigt.
  5. Ta bort baconet från stekpannan och lägg på en tallrik med dubbelvikt hushållspapper för att överflödigt fett ska rinna bort.
  6. Torka ur stekpannan.
  7. Putsa fläskfilén och skär den i 0,5 cm tjocka skivor.
  8. Hetta upp den urtorkade stekpannan och bryn fläskfilén på båda sidor. Fläskfilén behöver inte blir genomstekt utan ska endast få färg.
  9. Skala och dela under tiden löken på mitten. Skär i 0,5 cm tjocka skivor.
  10. Skölj champinjonerna och skär dem i skivor.
  11. Skölj bladpersiljan och hacka den grovt. Spara några hela blad till garnering.
  12. Tillsätt lök, champinjoner och hackad persilja i stekpannan. Fräs under omrörning tills löken mjuknar och får en lätt genomskinligt nyans.
  13. Blanda matlagningsgrädde, vatten och oxfond i en bunke. Blanda ordentligt så att allt blandas jämnt.
  14. Häll i blandningen i stekpannan och sjud i ca. 5 minuter tills såsen tjocknat något och fläskfilén är genomstekt.
  15. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  16. Häll upp pastan i den smorda ugnsformen.
  17. Häll över fläskfilén och rör om ordentligt.
  18. Strö över riven ost.
  19. Gratinera mitt i ugnen i 10-12 minuter tills osten smält och blivit lite gyllenbrun.
  20. Strö över hälften av det stekta baconet och garnera med persilja.
Servering: Serveras med en grönsallad.
Tips! Servera hälften av baconet i en skål bredvid. Om du inte önskar servera extra bacon steks endast 1 paket.
Förvaring: Rester förvaras inplastade i kylskåp. Hållbarhet 3-4 dagar.
Omdömen: En jättefavorit som alla tycket om.
Juice, citronbollar, kaviarsufflé och rågkakor 028
Annonser

Kommentera här och låt mig veta vad du tycker och tänker! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s