Vitsås


Vitsås är en grundsås som går att variera på väldigt många sätt men den är också god precis som den är serverad till t.ex. stekt falukorv.

Tid: 10 minuter
Portioner: 4 dl sås

Ingredienser:
2 msk (30 g) smör
2 msk vetemjöl
4 dl mellanmjölk
ev. potatis-/ blomkålsvatten
3-4 krm salt
Vitpeppar

Gör såhär:

  1. Smält försiktigt smöret i en kastrull. Det ska inte börja bubbla.
  2. Ta kastrullen från plattan och rör i mjölet.
  3. Tillsätt lite i taget av mjölken under ständig vispning för att undvika klumpbildning.
  4. Låt koka upp och koka i 3-5 minuter tills såsen tjocknat och fått önskad konsistens. Späd eventuellt med potatis- eller blomkålsvatten – det ger förutom spädning en god smak.
  5. Smaka av med salt och vitpeppar och låt puttra en liten stund till för att framhäva smakerna.
Servering: Serveras till bl.a. stekt falukorv.
Tips! Vitsåsen kan användas som grund för andra såser, t.ex. löksås eller svampsås. Vitsåsen kan också användas i gratänger, t.ex. broccoli- och blomkålsgratäng.
Då såsen har en strykande åtgång hos oss gör vi en något större sats.
Förvaring: Rester förvaras inplastade i kylskåp. Hållbarhet 3-4 dagar. När såsen värms upp kan den värmas i micro – späd eventuellt med lite mjölk om den är för tjock.
Omdömen: Alla tycker om såsen, min lillasyster allra mest.
Annons

Kommentera här och låt mig veta vad du tycker och tänker! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s