Köttfärspaj


En god köttfärspaj med superfrasigt skal. Pajlocket kan dekoreras fint med blommor eller blad av deg.

Tid: 1,5 timme varav 45 minuter arbete
Portioner: 6-8 (1 stor paj ca. 25 cm i diameter)

Ingredienser:
Pajskal:
4,75 dl vetemjöl
225 g smör
4,5 msk kallt vatten

Fyllning:
400 g nötfärs
1 purjolök
200 g färska champinjoner
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 tsk oregano
2 dl lätt crème fraiche
2 msk tomatpuré
1 äggula
Rapsolja till stekning

Gör såhär:

  1. Börja med pajskalet. Skär kylskåpskallt smör i cm-stora kuber och lägg i en bunke.
  2. Tillsätt vetemjöl och nyp ihop till en smulig massa utan att arbeta degen för mycket. Det går också bra att använda matberedare men var noga med att inte köra för länge.
  3. Tillsätt kallt vatten och rör snabbt ihop till en deg som släpper från kanterna.
  4. Forma degen till en boll och lägg i en plastpåse. Platta till degen och låt stå i kylskåp minst 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 200 grader C.
  6. Dela degen i två bitar, plasta in den ena biten och ställ tillbaka i kylskåpet.
  7. Kavla ut den andra biten på ett lätt mjölat underlag. Kavla tunt till en rund platta, lite större än pajformen med ca. 25 cm i diameter. Lägg ut den kavlade degen i formen och tryck till vid kanterna. Pajskalet får gärna sticka upp lite högre än kanterna på formen då degen krymper något i ugnen. Lägg eventuellt torra gula ärtor i formen på pajskalet för att hålla det på plats.
  8. Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda mitt i ugnen 10-15 minuter tills det fått lite färg.
  9. När pajskalet är förgräddat höjer du ugnstemperaturen till 225 g C.
  10. Under tiden pajskalet förgräddas görs fyllningen. Hetta upp en stekpanna med lite rapsolja eller annat matfett. Bryn köttfärsen på hög värme och lägg sedan över köttfärsen på en tallrik.
  11. Skölj purjolöken ordentligt. Skär den längs långsidan och skiva sedan i tunna skivor.
  12. Skölj champinjonerna och skiva i mindre bitar.
  13. Fräs purjolöken och champinjonerna i fettet som är kvar i stekpannan efter köttfärsen.
  14. Blanda ner köttfärsen och krydda med salt, svartpeppar och oregano.
  15. Rör ner lätt crème fraiche och tomatpuré och låt puttra en stund. Smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor och tomatpuré.
  16. Ta ut resten av pajdegen ur kylskåpet. Spara en liten bit till dekoration och kavla ut resten tunt på lätt mjölat underlag. Degen ska täcka formen.
  17. Kavla ut den sparade pajdegen och skär eller stansa ut blommor eller blad av deg.
  18. Fördela köttfärsfyllningen jämnt i det förgräddade skalet. Lägg på locket och nyp ihop i kanterna. Lägg på dekorationerna.
  19. Separera ett ägg och pensla pajen med äggula.
  20. Grädda mitt i ugnen på 225 grader C i ca. 15 minuter tills pajen fått en lätt gyllene färg.
Det ogräddade pajskalet.
Servering: Serveras med grönsallad, ev. en grönsallad av sallad, gurka och suger snaps.
Tips! Låt gärna köttfärsfyllningen svalna något innan du fyller pajskalet.
Pajskalet kan med fördel förberedas på morgonen.
Det går även att använda konserverade champinjoner.
Förvaring: Är godas direkt men rester kan förvaras inplastade i kylskåp. Hållbarhet 3-4 dagar.
Omdömen: Alla tycker om pajen även om min lillasyster inte tycker om champinjoner.
Annonser

Kommentera här och låt mig veta vad du tycker och tänker! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s