Lyckas med frosting


Frosting är en söt dekor som vanligtvis baseras på smör eller färskost. Frostingen är en stor del av utseendet på bl.a. cupcakes och det är därför kul om man verkligen lyckas när man faktiskt gjort cupcakes och bara har kvar dekoren. Här är lite tips som jag hoppas ska kunna vara till hjälp för att lyckas med frostingen.

Rumstempererat smör är jätteviktigt när man gör frosting. Det står ofta i recept att man ska använda rumsvarmt smör men när man gör frosting är det extra viktigt. Med för kallt smör skär sig frostingen och den blir klumpig. Den ser inte bara klumpig ut – risken är att man även känner smaken av smörklumpar vilket i alla fall jag inte tycker är särskilt gott. Det är heller inte bra att smälta smöret, det förändrar smaken och gör frostingen mer ”flottig” i både smak och konsistens. Det finns också en stor risk att frostingen blir rinnig om man använder smält smör.
Här är ett exempel på hur det kan bli om man använder kallt smör. Frostingen har skurit sig, det är fullt av klumpar och den är inte heller fast utan förlorar formen helt.

Sila florsockret gör man för att undvika klumpbildning och är viktigt då det syns väldigt tydligt även på färdiga cupcakes om det är klumpar i frostingen. Använd en finmaskig sil och placera över bunken. Häll i florsocker och slå lätt med handen på silen för att få ner florsockret. Har man bråttom kan man ta en sked och röra om i silen under tiden men var då försiktig så att inga klumpar pressas igenom silen.
Använd elvisp för att snabbt få en jämn frosting. Jag vet inte vad experter säger om elvisp när man gör frosting men jag tycker det går mycket lättare att få en slät frosting med elvisp.
Låt cupcakesen svalna helt innan du dekorerar med frosting, annars smälter den. Det samma gäller oavsett vilket bakverk som dekoreras med frosting. I receptet på guldkaka och några andra bakverk är dock det meningen att det ska se ut som att frostingen/glasyren runnit. Men om det inte är syftet är det viktigt att ha tålamod och vänta – resultatet blir mycket snyggare.

Hoppas att de här tipsen kan vara av användning!

Annons

Kommentera här och låt mig veta vad du tycker och tänker! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s